אודות אגן נחל קישון
אגן קישון הוא אחד מאזורי הניקוז הגדולים והחשובים בצפון ישראל, המשתרע על שטח של כ-1,100 קמ”ר. האגן כולל בתוכו את נחל קישון, המהווה את עורק הניקוז המרכזי, וכן רשת של יובלים ונחלים המתחברים אליו. האגן גובל ברמות מנשה בדרום, ברמות יששכר במזרח, ובמישור החוף הצפוני במערב. הנחל מתפתל לאורך כ-70 קילומטרים ונשפך לים התיכון באזור מפרץ חיפה, מה שהופך את האגן למשמעותי מבחינה סביבתית, חקלאית וכלכלית.
האגן כולל מגוון בתי גידול טבעיים, כגון: יערות, שטחי ביצות, שדות חקלאיים ואזורי חוף. בעבר סבל האזור מזיהום נרחב עקב הזרמת שפכים תעשייתיים וביתיים, כריתת יערות וניצול יתר של משאביו הטבעיים. זיהום זה הוביל לפגיעה חמורה במערכות האקולוגיות ובאיכות המים, שדרשה מאמצי שיקום מורכבים. כיום, תהליכי השיקום כוללים שימור ושחזור בתי הגידול הטבעיים לצד טיפול בניקוז וניהול הנגר.
חשיבותו של אגן קישון נובעת גם מהיותו מרכז כלכלי ותעשייתי. סביבתו כוללת אזורי תעשייה גדולים, ערים כמו חיפה ונשר, יישובים חקלאיים ומתקנים תשתיתיים חשובים. קיומה של תעשייה באזור לאורך השנים הביאה להשלכות סביבתיות חמורות, אך גם להכרה בצורך באיזון בין פיתוח כלכלי לשמירה על ערכי הטבע. כיום, פרויקטים רבים מתמקדים בשיפור הקיימות הסביבתית של האזור תוך עידוד שיתוף פעולה בין גורמים ממשלתיים, פרטיים וציבוריים.
מעבר לחשיבותו האקולוגית והכלכלית, אגן קישון הוא גם בעל ערך תרבותי והיסטורי. האזור מוזכר בתנ”ך ובמסורות יהודיות, ונחל קישון מופיע בסיפורי מלחמות ושירה קדומה. בשנים האחרונות, מתקיים מאמץ לשלב את המורשת התרבותית עם פיתוח תיירותי, הכולל שבילי הליכה, מסלולי אופניים ואתרי חינוך. תוכניות אלה נועדו לשמר את ערכי הנוף והטבע של האגן תוך יצירת חיבור מחודש בין הקהילה לנחל ולסביבתו.