אודות הפרויקט
פרויקט השיקום הלאומי
בשנת 2020 רשות ניקוז ונחלים קישון זכתה במקום הראשון בתחרות “שיקום מרחב נחל” של קרן יד הנדיב בזכות תוכנית השיקום הכוללת של אגן נחל ציפורי. הפרויקט הלאומי לשיקום נחל ציפורי, שיישומו החל בשנת 2023 ומיועד להסתיים ב-2026, הוא פרויקט שיקום הנחלים הגדול ביותר בישראל כיום ונחשב לאחד החשובים בתחום זה. לפרויקט שותפים רשויות וגופים ארציים ומקומיים רבים. מטרתו המרכזית היא ליצור נחל רציף, נקי ובריא שיהווה מרכיב איכותי ברשת המסדרונות האקולוגיים בישראל תוך שיפור איכות החיים באגן והעצמה של הקהילות החיות סביב הנחל.
התוכנית נשענת על גישה אגנית הוליסטית המשלבת תכנון נחל עם ניהול אגן רחב היקף, ותוך שינוי פרדיגמה מהתייחסות לערוץ הנחל בלבד לתפיסה רחבה הרואה במרחב האגן כולו יחידה אחת. במסגרת זו, מוקדשת תשומת לב מיוחדת לניהול משאבי מים בר קיימא ולחיזוק הקשר בין הקהילה לנחל. החזון הוא שיקום מערכתי שבו הקהילה והנחל תומכים זה בזה לאורך זמן.
הפרויקט כולל פעולות רבות ומגוונות, החל משיקום אקולוגי דרך עבודה צמודה עם חקלאים ומציאת פתרונות עבורם שיטיבו גם עם הנחל, ועד להקמת תשתיות נופש ותיירות. בין השאר, מתבצעות פעולות להסרת חסמים לאורך הנחל, שיקום מקטעי נחל, נטיעת צמחייה מקומית והסרת מיני צומח פולשים. בנוסף, מוקמים פתרונות לוויסות נגר ולצמצום סיכוני הצפות בדגש על פתרונות מבוססי טבע. פעולות נוספות כוללות הקמת שבילי טיול, מבואות כניסה לנחל וחניות ושילוט אינפורמטיבי המנגיש את סיפור המקום וסיפור השיקום למטיילים.
מעבר לכך, ניתנת חשיבות רבה לעבודה עם הקהילה המקומית בהיבטי חינוך, חברה וכלכלה מקומית- מקיימת וחיזוק התיירות הסביבתית באגן. לאורך השנה מתבצעות פעילויות חברתיות וחינוכיות רבות שמטרתן העיקרי הוא חיבור בין מגוון האוכלוסיות החיות באגן ויצירת מרחב משותף. הפרויקט אף שם דגש על שיפור ממשקים בין החקלאות לנחל ומציאת פתרונות שיטיבו הן עם החקלאים והן עם הסביבה.
הפעולות בפרויקט מלוות בניטור, למידה והערכה רציפה. פרויקט זה מוגדר כפרויקט הדגמה, ולכן מושם דגש על שיתוף הידע הנצבר והפיכתו למודל שיקום נרחב שניתן ליישם בנחלים נוספים בישראל. כך, הפרויקט לא רק תורם לאגן ציפורי, אלא מהווה דוגמה לחדשנות והתחדשות בתחום שיקום הנחלים בישראל.